lørdag 15. november 2014

Makjeras-klosteret, Troodos, Kypros


Makjeras-klosteret, (Gresk: Μαχαιράς), et av hovedklostrene til Den ortodokse kirke på Kypros, ble grunnlagt sent i det 12. århundre. Makjeras-klosteret, som betyr «Kniv-klosteret», er hjem til ikonet Panagia (den Allhellige) av Makjeras.

Ifølge tradisjonen ble klosteret grunnlagt som en følge av at to eremitter, Neofytos og Ignatios, i 1145 fant et ikon av Jomfru Maria malt av Apostelen Lukas i en hule. Ikonet hadde ifølge tradisjonen blitt gjemt der av en ukjent munk for å redde den fra ødeleggelse under ikonoklasttiden. Navnet Makjeras, gitt området og klosteret, kom fra kniven eller sverdet (Gresk: μαχαἰρι makjeri) som munkene fant foren hulen og brukte til å få ut ikonet.

Panagia av Makjera

Historie
Makjeras-klosteret ble grunnlagt i 1148 av to munker, Neofytos og Ignatios, på østsiden av Troodos-fjellet på Kypros, 40km sør for hovedstaden Levkosia. Etter Neofytos’ død, dro Ignatius, sammen med munken Prokopios, til Konstantinopel i 1172 for å be keiseren, Manuel I Komnenos, om økonomisk støtte. De fikk de de ba om, og klosteret fikk hele fjellet til eiendom samt status som stavropegion som betydde at det var uavhengig den lokale biskopen, Biskopen av Tamasia. Munkene bygde en liten kirke som i begynnelsen av det 13. århundre ble påbygd av klosterets første Abbed, Neilos.

Etter den latinske erobringen av Kypros og utvisningen av ortodokse biskoper av Pave Honorius III i 1222, mistet klosteret mesteparten av dens eiendommer og led nød. I 1571 erobret de osmanske tyrkerne Kypros, og latinsk styre tok slutt. Men klosterets tilstand ble ikke bedre før det 18. århundre under munken Parthenios. Osmansk styre tok slutt når britene overtok Kypros i 1878.


De opprinnelige klosterbygningene ble bygd i det 12. århundre. Klosteret ble ødelagt i en brann i 1530 og gjenoppbygd. Klosteret ble renovert i 197 under abbed Leontius II. Under Den greske selvstendighetskrigen, tok og solgte tyrkerne en stor del av klostereiendommen etter masseutvisning av kypriotere, blant dem viktige medlemmer av presteskapet, den 9. juli 1821. Dagens kloster ble bygd tidlig på 1900tallet etter det tidligere klosteret ble ødelagt i en katastrofal brann den 5. september 1892.

Kirkens fresker er nye. De i kirkens hoveddel ble malt av Haralambos og Panagiotis Voulgaris i 1993, og mosaikkene foran kirken er av Arestis Stasis.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar